MY CARDEA
Publicatiedatum: 26-01-2018

Succes voor en door de Jongerenraad Cardea tijdens Jeugdzorg Conferentie in Scheltema te Leiden

De Jongerenraad van Cardea bestaat 15 jaar. Zij organiseerde daarom op 23 januari een jongerenconferentie in Scheltema te Leiden. Waarbij allerlei professionals vanuit de jeugdzorg, gemeenten, ketenpartners en politiek bij elkaar kwamen.

De grote zaal in Scheltema zit vol. De opening van de middag gebeurt door TV presentatrice Dolores Leeuwin en Diana, lid van de Jongerenraad. Zij stellen het panel (bestaande uit: De Kinderombudsvrouw – Margrite Kalverboer, wethouder Leiden – Roos van Gelderen, bestuurder Cardea – Gerrit Jan Hoogeland en (oud) jongeren van de Jongerenraad - Denice Ouwerkerk, Desjo Huizing, een aantal interessant vragen zoals: 'Hoe denken jullie dat het nu met de jongerenparticipatie is gesteld?, Wat kun jij betekenen voor jongerenparticipatie?’

Wethouder Roos van Gelderen spreekt zich helder uit: 'Maak jongeren onderdeel van je werk'

Roos van Gelderen vindt dat jeugdparticipatie veel breder moet worden ingezet. Zorg ervoor dat je jongeren 'echt' betrekt. Maak er een onderdeel van tijdens je werk. 'Gemeengoed', stelt Roos lachend. Jongeren en kinderen hebben hele goede ideeën. Dolores vult aan: 'Vraag een kind wat nodig is. Zij zijn de toekomst'. De Kinderombudsvrouw – Margrite Kalverboer vindt het logisch jongeren altijd te betrekken.

Denice geeft als ex-lid van de Jongerenraad aan dat deze Jongerenraad zich met veel inspanningen in deze regio op de kaart heeft gezet. Een trotse ouder van één van de jongeren neemt het woord: 'Het enige wat jongeren nodig hebben is ondersteuning. Ze moeten niet 'geholpen' worden. Cardea luistert naar jongeren’.

Jongeren in de Raad van Toezicht

Tijdens de panelronde laat Gerrit Jan weten: 'Je moet het met jongeren neerzetten’. Wij moeten het onszelf aantrekken wanneer een Jongerenraad niet functioneert. Als bestuurder van Cardea wil hij zich er hard voor maken dat er een jongere toetreedt bij de Raad van Toezicht.

Uitnodiging aan de Jongerenraad bij gemeente Leiden

Er wordt aan de panelleden gevraagd wat hun wensen voor 2018 zijn. Desjo beantwoordt deze vraag met: 'Meer betrokken worden in de gemeenten, en gehoord worden'. Daarmee sluit Roos van Gelderen deze panelronde af door de Jongerenraad bij de gemeente uit te nodigen vòòr 21 maart, wanneer de gemeenteraadsverkiezingen zullen zijn.

Een kijkje achter de schermen bij de Jongerenraad

Tijdens de tweede helft van de middag nemen de bezoekers enthousiast deel aan de workshopsronden die door de Jongeren zelf worden gegeven. De genodigden hebben dan ook de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de jongeren. Jongeren laten weten dat zij meepraten bij gemeenten, zij geven als voorbeeld dat door een gemeenteambtenaar een beleidsopzet wordt gestuurd om mee te lezen.

Mogen je ouders inzage in dossier van hun kind zonder toestemming? Slechts van één de vragen tijdens het Dossierspel, wat in de vorm van een levensgroot Ganzenbordspel wordt gespeeld. In de workshop De Ideale Hulpverlener wordt aangegeven door de jongeren dat luisteren, persoonlijk contact en vertrouwen belangrijk zijn.

Ben jij er klaar voor. In deze workshop wordt in een verkort programma een weergave van de training Train de Trainer neergezet. Deze wordt met succes ontvangen en diverse organisaties en gemeenten zeggen interesse te hebben in deze training.

Deze feestelijk dag wordt afgesloten met een drankje en je kunt een wens achterlaten op de wensmuur.

Hier kun je lezen over het programma tijdens deze dag.

Was jij erbij op 23 januari? Wat vond je ervan? Vul de enquête in.

Twitter LinkedIn Facebook Print page Send 2 friend