MY CARDEA

Goed Kwaad

Boosheid is één van de basisemoties van een mens. Iedereen is wel eens boos. Het is een natuurlijke reactie op “gevaar en spanning”. Boos zijn mag; daar is iedereen het over eens. Boos zijn kan ook heel erg opluchten. Na een boze bui heb je vaak weer ruimte om iets opnieuw te proberen. Het is belangrijk om op een verstandige manier met boosheid om te gaan. Mensen uiten boosheid heel verschillend. De een gaat schreeuwen of met borden gooien, slaan of schelden, de ander barst in huilen uit of gaat trillen.

Voor wie is het?

De training is voor meisjes en jongens tussen de 12 en 18 jaar. Er zijn twee leeftijdsgroepen: 12 tot en met 14 jaar en voor jongeren van 15 tot 18 jaar. Ook is er een ouderbijeenkomst en een bijeenkomst voor de ouders en de jongeren samen.

Wat is de bedoeling en wat houdt het in?

De jongeren leren omgaan met boosheid en agressie. Door gesprekken, groepsopdrachten en oefeningen leren ze alternatieven om hun boosheid te uiten of om niet boos te worden. Er wordt gekeken naar vragen als:

- Hoe werkt de boosheid/agressie bij jou?
- Waar word jij boos om?
- Hoe word jij boos?
- Wat heeft dit voor invloed op anderen?
- Welke invloed heeft dit weer op jou?
- Wil jij wel reageren, zoals jij doet?

De training bestaat uit twee fases: de eerste is gericht op de achtergronden van boosheid. In oefeningen leren de jongeren bijvoorbeeld hun positieve eigenschappen te herkennen en te benoemen. De tweede fase richt zich meer op het herkennen van boosheid bij zichzelf. Ze leren omgaan met grenzen, leren alarmsignalen herkennen en helpende gedachten en acties te ontwikkelen.
 

Twitter LinkedIn Facebook Print page Send 2 friend